Как да си купите вана?

В удобна вана можете да се отпуснете и да си починете по всяко време. Когато купувате вана за отпускащ и освежаващ релакс, обърнете голямо внимание на размерите и наличните форми, тук няма да се спираме само върху тези детайли. Ще предоставим съвети свързани с поддръжката и как да различите материала на изработка на ваната.

В удобна вана можете да се отпуснете и да си починете по всяко време. Когато купувате вана за отпускащ и освежаващ релакс, обърнете голямо внимание на размерите и наличните форми, тук няма да се спираме само върху тези детайли. Ще предоставим съвети свързани с поддръжката и как да различите материала на изработка на ваната.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва ваната и какви параметри има всеки модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, вида и материала на ваната?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции за безопасност може да има ваната? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете каква вана искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов модел. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата вана непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Вана и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Най-важните аспекти

Най-евтините вани могат да бъдат закупени за по-малко от 500 лв. Тези модели са изработени от емайлирана стомана, но също доста от тях са от акрил и предлагат изчистен дизайн. Обикновено са правоъгълни и лесни за инсталиране, идеални за по-малки бани.

В ценови обхват между 500-1800 лв можете да намерите артикули с иновативен дизайн, модели за двама или красиви вани с ергономични аксесоари. Предлагат се и много ъглови и асиметрични вани. Идеални са за повече хора или просто тези, които имат много място.

Над 1800 лв ще намерите луксозни вани както по отношение на качеството, така и на външен вид, предвидени за интензивна употреба, с които можете да планирате дълго време напред и да направите банята си неповторима. В тази категория ще намерите и редица свободно стоящи вани, които можете да поставите навсякъде в голямото пространство и да създадете приказна атмосфера.

Въпреки че ваната обикновено е центърът на помещението, понякога считана за сърцето на банята, тя не трябва да заема твърде много място. Ако все още имате недостиг на място, изберете правоъгълна, монтирана на стена вана. Не можете да спестите много място с овални, свободно стоящи или ъглови вани. Предлагаме нетипични модели, които се вписват безпроблемно и в малките редови бани. Те обикновено са с нестандартна форма, за да спестят място, като същевременно осигуряват комфорт.

Ако изберете правоъгълна форма, помислете за размери приблизително 160 × 70 cm. За ъглови вани чертежът ще бъде 140 × 140 cm. Въпреки това, магазините предлагат и много по-големи, по-удобни модели. Дълбочината на ваната е 40 см, но може да бъде 80 см или повече.

Ще къпете ли децата си във ваната? Има ли възрастни хора във Вашето семейство, които се нуждаят преди всичко от удобен и безопасен вход? В този случай е важна неплъзгаща се повърхност или вана с врата. Ваната предназначена ли е не само за къпане, но и за често отпускане? След това изберете размера според най-високия член на домакинството. Ако искате да къпете и Вашия домашен любимец в нея, изберете по-издръжливи материали като ламарина или чугун.

Акрил Това е най-популярният материал за вани. Има няколко причини за това. Лесно се оформя с отличните си топлоизолационни свойства. Лесно се пробива, така че лесно можете да монтирате хидромасажна система, подглавници, парапети и други аксесоари за акрилни вани. Акрилната вана трябва да е с дебелина около 4,5 милиметра. Обаче ако използвате ваната, за да къпете кучето си, избягвайте този модел, защото е по-чувствителен към надраскване.

Емайлирана стомана Много издръжлива в сравнение с акрила, тази вана е била популярна със своята издръжливост и лесна поддръжка. Въпреки това, заедно с други материали, водата се охлажда по-бързо в стоманата и ваната е студена на допир. По отношение на разходите за придобиване, този материал като цяло е по-благоприятен от другите опции, но изборът на форми в този случай е много ограничен. В емайлирана вана обаче можете лесно да къпете домашните си любимци, да играете водни игри с децата и да извършвате козметични процедури като боядисване на коса или билкови вани.

Чугун Чугунът е идеален за дълги, релаксиращи бани. Неговите отлични изолационни свойства поддържат водата топла за много дълго време. Допълнителните предимства на чугунените вани включват здравина и издръжливост. Тези вани са много здрави и поради голямото си тегло изискват внимателен монтаж. Най-често ще се натъкнете на свободно стоящи модели.

Лят мрамор (полимермрамор) Този композитен материал се характеризира със стабилно оцветяване и добра издръжливост. Тъй като това е формован материал, можете да направите вана в почти всякаква форма. Полимермраморът също е популярен със своята устойчивост на износване и драскотини, като например при миене на домашни любимци.

Теглото на ваната е тясно свързано с размерите и материалите. Очаквайте тегло от поне 15 кг като ориентир. Ваните обикновено са около 30-50 кг. Чугунените модели и свободностоящите вани са сред най-тежките.

Ако искате да се насладите на ваната като двойка, обърнете внимание на посочената товароносимост, особено ако ваната е от акрил. Разбира се, винаги има значение дали ваната ще се използва предимно от деца, възрастни с нормално или наднормено тегло или повече от един човек наведнъж. В този случай потърсете по-издръжливи материали като емайлирана стомана или чугун.

Други важни параметри

Формата и местоположението определят и други параметри и възможността за закупуване на аксесоари. Затова винаги сравнявайте модела с изискванията за пространство на Вашата баня или с физическите ограничения на всеки човек от Вашето домакинство. Въпреки че повечето модели имат универсално разположение, има модели, като ъглови вани, които са предназначени за лява или дясна инсталация.

Ъглова вана

По-големите бани не са ограничени от пространството, така че можете да се насладите на максимален комфорт с ъглова вана, която обикновено е достатъчно просторна за двойка. Хората често смятат, че ъгловите вани могат да спестят място, като се възползват от единия ъгъл на банята. За съжаление е точно обратното. Това е така, защото ъгловите вани изискват повече вода и заемат много повече място от традиционните правоъгълни версии. Те също така обикновено осигуряват много място за съхранение на козметика, играчки за баня или дори чаши за вино.

Асиметрична вана

В малките бани, както и там, където няма прави ъгли, асиметричните вани са по-склонни да спестят място поради обичайното стесняване от едната страна. Със своя нестандартен дизайн обаче са подходящи и за големи бани, където често обслужват двама души. Благодарение на по-широката си основа могат да се използват и за душ. В този случай Ви препоръчваме да закупите практичен параван за вана.

Свободно стояща вана

Предпочитате креативния дизайн или сте любител на винтидж стила? Със сигурност ще Ви допаднат свободностоящите вани, които запленяват погледа при влизане в банята. За да се открояват и да се ползват удобно, за тях трябва да осигурите повече пространство около тях и уместно проектиран водопровод. Тези модели обаче не са подходящи за възрастни хора, които може да се чувстват несигурни при по-високи ръбове. По същия начин, ако обичате да вземате душ при къпане, свободностоящите версии са по-малко подходящи.

Правоъгълна вана

Правоъгълните вани са най-често срещаните вани в баните и поради своята простота и практичност се вписват във всяка баня. Благодарение на правилната си форма е лесна за облицовка. Когато избирате вана, наблегнете на дъното – да е равно и максимално широко. В този случай можете да вземете и удобен душ във ваната. Ако нямате достатъчно място за съхранение наоколо, потърсете модели с широки ръбове.

Ако Вашата баня е малка, класическа мини вана с дължина около 120 см, но дълбока 40 см може да Ви бъде от полза.

Овална вана

Елегантните овални вани са подобни на правоъгълните, но без толкова изразени ръбове и изискват малко повече пространство. Предлагат се и свободно стоящи или за потопен монтаж. При свободно стояща вана може да бъде полезна една нехлъзгаща подложка за баня, която улеснява достъпа, не само за възрастните хора.

Най-често избираният размер на ваната е с дължина между 160 и 170 см. Ако искате простор и комфорт, изберете вана с дължина 175 см или повече. Тук обаче ще Ви трябва повече място в банята. Обичате да вземате вана с пяна, но нямате място с дължина повече от 160 см във Вашата баня? Често срещан вариант е така наречената мини вана, която е дълга 120 см.

Когато избирате идеалния размер, най-често ще намерите такъв с ширина между 60 и 75 см. За ъглови модели помислете за квадратен чертеж, тоест до 150 см. Тук можете да видите, че по-специално ъгловите версии не спестяват много място в банята. Дълбочината или височината на ваната варира от модел до модел. Обикновено е от 40 до 80 см.

В допълнение към размерите, обемът също е доста променлив. По-малките вани могат да побират по-малко от 175 литра. Тези видове са специално за по-малки бани, където всеки сантиметър е от значение. Затова идеалният обем е между 200 и 300 литра, но можете да намерите и вани с обем над 300 литра. Това винаги зависи от формата и вътрешното оформление.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Има няколко устройства, участващи в правилното инсталиране на ваната:

Кран, смесителна батерия – Кранът и каналът най-често се намират от по-тясната страна на ваната. Въпреки това решението за централен дренаж става все по-популярно и по-удобно, особено когато се къпят двама души. В този случай дренажът също трябва да бъде поставен в средата.

Парапет – Ако в дома Ви живее възрастен човек или човек с увреждания, ще оцените вградените или монтирани парапети. Можете да се подпрете на тях по всяко време и значително да намалите риска от подхлъзване.

Интегрирана хидромасажна система - приятен аксесоар, който постепенно отпуска напрегнатите мускули и успокоява тялото след тежък ден. Хидромасажната система може да бъде закупена като комплект от дюзи и интегрирана дори впоследствие.

LED осветление – някои луксозни вани могат да бъдат оборудвани с вградена осветителна система за промяна на цвета. Светлините помагат за създаване на спокойна, интимна атмосфера.

Седалка - ваните със седалка Ви позволяват лесно да сменяте позицията, например за нанасяне на маска за красота. Седалките са с неплъзгаща се повърхност и се използват и за съхранение.

Отделение за съхранение – най-често се използва за съхранение на сапуни, шампоани, душ гелове и друга козметика. Винаги ще Ви е от полза мястото за съхранение във ваната, вместо да се налага да поставяте продуктите върху тесен ръб или да се протягане надалече.

Облегалка за глава - или ергономична облегалка за глава - се вгражда директно във ваната или може да бъде закупена отделно. В някои случаи дори може топла вода да тече от облегалката за глава, за да отпусне мускулите на врата и гърба.

Паравани за вана - независимо дали са сгъваеми или постоянни, параваните са полезно допълнение към Вашата вана, за да предотвратят разпръскването на водата, особено ако ще използвате ваната и за душ. Винаги първо проверявайте дали параванът може да бъде прикрепен към модела. В идеалния случай ръбът на ваната трябва да е прав и широк поне 3 см. Някои алтернативи на опциите от пластмаса или стъкло са завеси за душ от плат, чието основно предимство е лекотата на монтаж.

Преден панел - използва се вместо облицовка на ваната. Винаги проверявайте размерите и съвместимостта при покупка.

Бъдете внимателни

Поддръжка и ремонт на ваната

Акрилните вани трябва да се поддържат с най-голямо внимание и използването на абразиви трябва да се избягва, тъй като те могат да надраскат ваната. Най-добре е да напръскате с лимонена киселина или да изплакнете с вода с оцет, за да премахнете отлаганията от варовик, тъй като това има дезинфекциращо действие, но не уврежда материала. Избършете внимателно с мека гъба. За повечето други материали не се колебайте да използвате някой от продуктите в категорията почистващи препарати за баня.

За леки драскотини по акрилната вана можете да използвате полиращ препарат или акрилен уплътнител за вана. За реновиране на лят мрамор или емайл, използвайте комплекти за полиране и специални покрития, предназначени да поправят и след това да запълнят пукнатините.

Инсталация

Поверете транспорта и монтажа на ваната на специалисти. Не става дума само за фиксирането на ваната, но и за монтиране на смесителните или хидромасажни елементи. При основен ремонт на баня от нулата често се налага и демонтиране на цялата досегашна облицовка.

За тези, които не искат да поставят плочки пред ваната, често след като са претърпели предишни ремонти, е добре да опитат по-просто решение с преден панел, което също така улеснява достъпа до пространството в случай на повреда или по-основно почистване. Ако обаче сте почитатели на традиционното облицоване с плочки, по-скоро използвайте услугите на специалист. Не само можете да спестите време, но и проблеми с лошото изпълнение.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме ваните, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови :)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас вана, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най– евтината

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя вана е най-подходящата за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!