Как да купите фризер за вграждане?

Инвестицията във фризер за вашето домакинство е чудесен начин за съхранение на големи количества храна в дългосрочен план, които няма да се поберат в хладилника или фризерното отделение на хладилника. Благодарение на здравия си дизайн, той също така може лесно да съхранява обемисти храни като месо и замразени зеленчуци.

Инвестицията във фризер за вашето домакинство е чудесен начин за съхранение на големи количества храна в дългосрочен план, които няма да се поберат в хладилника или фризерното отделение на хладилника. Благодарение на здравия си дизайн, той също така може лесно да съхранява обемисти храни като месо и замразени зеленчуци.

Време за четене 10 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Това е идеален избор за големи семейства, където закупуването на големи количества храна е наложително. Благодарение на допълнителното място във фризера, можете да набавяте и съхранявате повече продукти, а дори и вече сготвените по-големи ястия могат да бъдат удобно замразени.

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва един фризер и какви функции има всеки уред?

  • Какво да имате предвид при определяне на цената, типа на фризера или дизайна?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви специфични функции за безопасност може да има фризерът?

Прочетете нашото задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да решите какъв тип фризер искате да купите, първо размислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред. Помислете кои параметри сте обичали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди; вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт и прочетете за някои модели, за да разберете кои продукти са най-търсени. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият фризер непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Фризери и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Фризерите не са толкова сложни домакински уреди, колкото хладилниците: има два типа, които притежават сравнително прости функции и това улеснява избора на продукта, който работи най -добре за вас. Най-важните фактори, които трябва да имате предвид, са капацитетът, типът и местоположението на устройството във Вашия дом, и не на последно място цените и допълнителните функции.

Най-важните аспекти

В ниската ценова категория под 480 лв ще намерите предимно свободно стоящи малки фризери, които може да са най-подходящият избор за малък апартамент или жилище под наем. Повечето от тях имат нетен капацитет 30-160 литра и са оборудвани с основни функции като вътрешно осветление или обратно отваряне на вратата. Основните производители в тази категория включват например Arielli, Crown или Klarstein.

В средната ценова категория до 1000 лв откривате много продукти с голям капацитет над 180 литра, както за хоризонтални ракли, така и за вертикални фризери. Тези продукти имат редица допълнителни функции, като например технология NoFrost, температурен контрол на цифров дисплей, опция за бързо замразяване или допълнителна изолация за енергийна ефективност.

Над 1250 лв имате най-голям избор от вертикални фризери и хоризонтални ракли от най-реномираните марки. В много случаи тези продукти имат капацитет от 300 - 400 литра или повече, така че тези машини могат да бъдат идеални за големи семейства или заведения за обществено хранене. В тези професионални продукти можете да намерите качествени материали (като закалено защитно стъкло), премиум изолация, енергоспестяващ режим, функция за бързо замразяване, технология NoFrost или дори различни саморегулиращи се технологии за поддържане на температурата или циркулацията на въздуха. Откриваме продукти от топ производители като Whirlpool, AEG, Gorenje, Liebherr или Bosch.

На пазара се предлага широк избор фризери. В наличната продуктова гама в началото може да е трудно да намерите модела, който наистина отговаря на вашите нужди, но в следващите параграфи представяме трите основни семейства фризери и техните предимства.

Има два основни типа свободностоящи фризери: хоризонтални и вертикални. Когато купувате фризери, избраният от Вас тип зависи от наличното място за фризера и от какви функции се нуждаете за Вашето домакинство.

Хоризонтални фризери

Ракла фризерите (до нивото на гърдите) т.е. хоризонталните фризери са като цяло хоризонтално разположени, и при всички случаи се отварят отгоре, което има редица предимства. Като цяло имат по-голям капацитет за съхранение от вертикалните фризери и предлагат по-добра изолация, поради което консумират по-малко енергия. Това също означава, че храната съхранявана в тях може да остане замразена за по-дълго време в случай на прекъсване на захранването или неизправност. Вътре в сандъка има широко отворено пространство с подвижни кошници. Много фризери са проектирани така, че да могат да се пренареждат кошниците в зависимост от това дали имате нужда от повече отделни пространства или от едно, по-голямо пространство.

Този тип фризер е идеален за потребители, които имат голяма кухня или килер, но също често фризерът намира място в сутерена или мазето.

Вертикални фризери

Формата на вертикалните фризери е подобна на тази на хладилник и ако имате ограничено подово пространство е практично да изберете такъв вид фризер.

Тези фризери обикновено имат рафтове и чекмеджета, в които можете да съхранявате замразените храни прегледно подредени. Поради дизайна си, тези модели са по-лесни за използване в ежедневието, тъй като вертикалното разположение улеснява достъпа до храната вътре, а поради по-малкия си размер може лесно да се интегрира и във Вашата кухня.

Вертикалните фризери обикновено са широки 60-70 см, дълбоки 60-65 см и високи 130-190 см.

Комбинирани хладилници

Ако не сте сигурни, че имате нужда от отделен фризер, тогава хладилник комбиниран с фризер (връзка към ръководството за хладилника) също е добро решение. И тези модели имат редица предимства, като спестяване на пространство, подобно на вертикалните фризери, както и по-икономична консумация на енергия.

По отношение на дизайна можете да избирате от два типа фризери: за вграждане и свободностоящи. Повечето от продуктите имат свободно стоящ дизайн, който има предимството, че лесно се премества, което го прави идеален за живеещите под наем и за тези, на които им предстои местене. Този тип е подходящ и за домакинства с малък апартамент, така че разположението може да бъде по-гъвкаво променяно.

Вградените версии се препоръчват за тези, които например са на път да закупят или ремонтират кухненско обзавеждане и със сигурност знаят, че искат да си купят отделен фризер до хладилника си. Тяхното предимство е, че с капак съответстващ на цвета на кухненските мебели, машината напълно ще се слее с външността на съседните мебели, и с това ще пасва идеално в стила на кухнята. Но не забравяйте факта, че тъй като температурата на кухнята е по-висока по време на печене и готвене, вграденият фризер се очаква да изразходва повече енергия.

Един от основните критерии за избор на фризери е размерът и капацитетът, тъй като тяхната основна цел е съхранение. Обикновено те имат капацитет от 50 до 300 литра, така че преди да го купите определете размера, който отговаря на Вашето домакинство, за да може избраният от Вас фризер да се побере в предвиденото пространство. Уверете се също, че продуктът може да мине през входната врата и вратата на кухнята.

За малко семейство идеалният фризер е с капацитет за съхранение 50-150 литра, в който можете да съхранявате достатъчно храна за около седмица. По възможност избягвайте празното пространство във фризера, тъй като така ще остане повече място за топъл въздух и фризерът ще използва повече енергия за поддържане на ниска температура.

Таблицата по-долу предоставя ръководство за определяне на капацитета на фризера:

Живеещи в едно домакинство

Капацитет на фризера

1 - 2 лица

50 - 150 литра

3 - 4 лица

100 - 300 литра

5+ лица

300+ литра

Други важни параметри

На съвременния пазар, освен ефективността на домакинските уреди, все повече производители трябва да имат предвид опазването на околната среда при разработката на продуктите си.

Всички домакински уреди, включително и фризери, въз основа на данни на ЕС са класифицирани в така наречените енергийни класове. Тези енергийни класове показват консумацията на енергия на даден уред. Енергийните класове се означават поред с латински букви A,B,C тн. Най-високият енергиен клас е „А“.

Старата класификация включваща знак + беше валидна до март 2021 г., след което маркировките се промениха както описахме по-горе, за да се улесни разграничаването на различните енергийни класове, а това ще означава и по-строги стандарти и методи за изпитване за производителите.

Заслужава си също да проверите нивото на шума на избрания от Вас фризер, особено ако го поставите на специално място в кухнята си. Нивото на шума на машините се дава от производителите в децибели (dB), където колкото по-ниска е стойността, толкова по-тиха е машината. (Обикновен разговор достига ниво на шум 60 dB). Повечето налични фризери в момента се вписват в диапазона 35-42 dB.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Регулируемите отделения, разделителите и кошниците във фризера Ви помагат за организацията и прегледността на Вашите замразени стоки. За Ваше удобство можете да ги оформите и пренаредите в зависимост от количеството на съхраняваната храна. От един разполагащ с голямо вътрешно пространство, но добре организиран фризер, можете да извадите необходимата храна за секунди. Наред с хоризонталните фризери, вертикалният фризер също може да бъде персонализиран в повечето случаи. Много продукти имат допълнителни отделения и вътрешни рафтове, така че и при тези модели да можете да преразпределяте съдържанието.

Фризерът със заключване на вратата се препоръчва предимно за семейства с малки деца.

Има модели, които имат аларма за отворена врата, която след определен период от време Ви предупреждава да я затворите. По този начин можете да избегнете допълнителното натоварване на фризера или да започне размразяване на храната поради невнимание.

Някои вертикални фризери имат отделение за леко замразяване, което поддържа например сладоледа замразен, но все пак остава достатъчно мек, за да се изважда с лъжичка. Тази функция е плюс за удобство и вече не е нужно да се притеснявате за времето на размразяване.

Някои фризери имат също и функция за супер замразяване (superfrost). Функцията задава температурата по-студена от абсолютната най-ниска температура, запазва свежестта на храната или може бързо да замрази големи количества храна.

Благодарение на технологията за защита от скреж (no frost) няма нужда да размразявате фризера, благодарение на технологията против заледяване. Вентилаторът в охлаждащото пространство насочва влажния въздух по посока на изпарителя, който го замразява на контролирано място и ледът се топи редовно в резултат на нагряването. Тази система предотвратява натрупването на лед върху стената на фризера и също така подтиска развитието на бактерии.

За да поддържа храната на правилната температура, фризерът трябва да работи 24 часа в денонощието, което може да се отрази на сметката Ви за електричество в дългосрочен план. Пазараът предлага енергийно ефективни модели, които консумират по-малко енергия и са по-екологични. Затова преди избора си струва да обърнете внимание на този детайл, както и да проверите стойността на годишното потребление на енергия в киловати (kW) в информационния лист на продукта.

Бъдете внимателни

Преди да изберете типа на фризера, уверете се, че той се побира със сигурност на избраното място, а също така трябва да проверите размера на входната врата и вратата на кухнята. Особено внимание трябва да обърнете на хоризонталните фризери, които обикновено изискват повече място както при транспортиране, така и при поставяне.

Не се препоръчва да поставяте топла или гореща храна, включително и течност във фризерите. Също така се уверете, че съдовете и кутиите не са пълни на сто процента, така че да не се напукат по време на замразяване.

Поставете уреда на стабилен, хоризонтален под, и довършете нивелирането според нуждите с помощта на регулируемите крачета. Осигурете необходимото за работата на фризера движение на въздуха, като го поставите на достатъчно разстояние от пода и стените, както в случая с хладилниците. По възможност поставете устройството в хладно, добре проветриво и сухо помещение.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме фризерите, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава освен по описанията на моделите можете нагледно да съпоставите основните параметри на продуктите чрез функцията за сравнение.
Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите най-идеалната за Вас клавиатура, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано, и нямате повече съмнения коя клавиатура е най-подходяща за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!