Как да си купите монитор?

Мониторът използван към Вашия компютър всъщност е прозорецът към дигиталния свят, и основният аксесоар, чрез който да следите работата на компютъра. Без подходящ дисплей, дори и с най-съвременния компютър картината може да изглежда замътнена и безжизнена, било то при играене на видеоигри, редактиране на снимки и видеоклипове или дори четене на обикновена статия на любимия Ви уебсайт.

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?
  • Колко струва един монитор и какви функции има всеки уред?
  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, вида на дисплея, резолюцията, или дори честотата на опресняване?
  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?
  • Какви превантивни функции за безопасност може да има мониторът?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете монитора, който най-добре отговаря на Вашите нужди!


Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип монитор искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред.
Помислете кои параметри сте обичали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои продукти са най-търсени.
За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият монитор непременно трябва да притежава.

Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Монитори и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Определете приблизителната сума, която можете да похарчите и помислете за какво ще използвате новия монитор. Обърнете внимание предимно на Вашите лични нужди, най-често използваните програми, игри и техните изисквания за показване, въз основа на които можете да изберете продукта, който Ви подхожда най-добре.
Хардуерните компании знаят, че опитът от използването на компютър може да бъде доста различен поради дисплеи с различни спецификации, така че те предоставят на

клиентите си многобройни опции за избор. Но какви са функциите и параметрите, които могат да Ви помогнат да изберете монитора, най-подходящ за вас?
Можете да намерите много разнородна информация примерно за разделителната способност на мониторите: 4K, 1440 px, 1080 px или HD Ready резолюция. Какви са основните разлики между тях? Какво значение имат времето за реакция и честотата на опресняване? От различните параметри, като анти-трептене, намален син оттенък, G-Sync или FreeSync, дали всички са от значение за Вас? Как се променя редът на важност на функциите при избора на монитори за игри, професионална или обща употреба?

Като начало, определете главната цел на Вашия бъдещ монитор: дали ще го използвате в голяма степен за игри, професионална работа или за общо предназначение.

Като цяло хората, които ще ги употребяват предимно за игри, търсят монитори с бързо време за реакция и висока честота на опресняване, докато за модели, които са подходящи за професионална работа, като графика, ключова е цветовата точност, т.е. правилното възпроизвеждане на цветовете.

Мониторите за общо ползване обикновено нямат специфични изисквания от потребителите, но ако желаете да уточните някои от важните параметри, тогава обърнете внимание на високото съотношение на контраста и VA панела. Първо, контрастът е най-забележимата мярка, последван от яркост, цветопредаване и последно разделителната способност. На монитор с високо съотношение на контраст, изображението изглежда много по-реалистично. Контрастът на мониторите с панел VA може да бъде до пет пъти по-голям от този на IPS или TN версия на панела.Най-важните аспекти

Цена
Разделителна способност (резолюция)
Диагонал
Честота на опресняване на изображението
Време за реакция

Други важни параметри

Дисплей панел
Струва ли си да закупите извит монитор?
Видеокартата
Кой монитор да изберете за игри?
Входно забавяне
Поддръжка на FreeSync или G-Sync?
Nvidia или AMD видео карта?
Опция за калибриране
Битова дълбочина
Други характеристики
Свързване

Новости, за които непременно трябва да знаете

Изследванията показват, че синята светлина има отрицателен ефект върху качеството на съня, но ниското излъчване на синя светлина не е критична характеристика на мониторите. Повечето операционни системи (включително Windows 10) имат опция за настройка за намаляване на количеството синя светлина. Слабото излъчване на синя светлина прави по-малко стресиращо за очите ни използването на монитора, но може да има отрицателен ефект върху точността на цветовете, така че преди да купите, помислете добре коя от характеристиките, описани досега, е най-важна за Вас.

Има 3D монитори, чийто дисплей е подходящ и за показване на триизмерно изображение.

Бъдете внимателни

Както при всяко техническо устройство, винаги бъдете внимателни, когато свързвате монитора към източник на захранване/компютър и е важно да обърнете внимание на целостта и ориентацията на кабела.

Видът и качеството на дисплея на монитора и светлината, която излъчва, оказват влияние върху здравето на очите в дългосрочен план, така че би трябвало да закупите най-качествения монитор според Вашите финансови възможности.

Помислете също за избор на монитор с гланцово или матово покритие. Гланцовите дисплеи са подходящ за по-малко осветени места, където върху тях не се отразява светлина, която може да влоши видимостта. В по-тъмна обстановка цветовете им са по-ярки, а контрастът е по-добър.
Мониторите с матов дисплей може да се използват в ярко осветена среда, и тези варианти са също по-лесни и за почистване.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме моделите монитори, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко
След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите най-идеалния за Вас монитор, така че остава само да изберете магазина, от който искате да го закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие
  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най–евтиния
  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта
  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне
  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кой монитор е най-подходящ за Вас.
Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза.
Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!