ЕТО НАШИТЕ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ, ЗА ДА СА ВИ ЛЕСНО ПОДРЪКА
ДОКАТО ПАЗАРУВАТЕ ОНЛАЙН.
 • 1.ЗАЩО ДА ПАЗАРУВАМ ОНЛАЙН, И ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМ?

  В мола може да е забавно, но да си признаем, тълпата в магазините по празниците не е по вкуса на никого. Не можем да подминем и карантинните мерки, затова ни остава най-доброто решение да пазаруваме избраната стока онлайн. Прочетете нашите съвети, и пазарувайте безопасно, направо от къщи!

  1.Прочетете повече за продавача!

  Прочетете повече за продавача!

  Прочетете повече за продавача!

  Според разпоредбите в сила в момента, всяка фирма управляваща електронен магазин

  Е ДЛЪЖНА ДА ПОСОЧИ ФИРМЕНОТО СИ ИМЕ, АДРЕС, ДАНЪЧЕН НОМЕР, БУЛСТАТ И КОНТАКТНИ ДАННИ

  сред които особено важен е имейл адреса, който се предоставя за връзка с клиенти. На този адрес може да се поиска и информация за стоките, гаранционни права и условия, както и да се направят оплаквания.

  Според тези данни може лесно да се направи проверка на фирмата в търговския регистър, който дава възможност за търсене на информация директно в регистрационните база с данни. (http://www.brra.bg/)

  2.Избягвайте сайтове с подозрително съдържание!

  Избягвайте сайтове с подозрително съдържание!

  Как може да ги познаете:

  Избягвайте сайтове с подозрително съдържание!

  • ако предлагат нереално евтини стоки на сайта - тогава е добре да проверите цените на тези продукти и на други места
  • ако липсва затворено катинарче точно в началото на адресното поле (преди URL адреса), или липсва https в началото на линка
  • ако намерите негативни коментари за магазина в техния профил в социалните медии
  • ако опцията за плащане е само с банкова карта и липсва възможност за наложен платеж
  • ако не откривате допълнителна информация за магазина във форумите или коментарите в сайтове сравняващи цени
  • ако на сайта забелязвате много правописни грешки
  • ако липсват Общи договорни условия за ползване на сайта. Преди всяко плащане е необходимо да приемете условията, в случай, че не ги видите и приемете, то не може да пазарувате легално, което означава, че продавачът вероятно е в нарушение със закона.

  3.Сърфирайте безопасно!

  Сърфирайте безопасно!

  Сърфирайте безопасно!

  Безопасно сърфиране (safe browsing) е услуга, разработена от екипа за сигурността в Google, която разпознава съмнителните сайтове в интернет, и съответно предупреждава потребителите за опасността. Тази технология проверява милиарди линкове всеки ден, за да отсее несигурните.

  АКО ЖЕЛАЕТЕ ОТТУК ЛИЧНО МОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ КОНКРЕТЕН САЙТ Е СРЕД ТЯХ:

  https://transparencyreport.google.com/safe-browsing/search?hl=bg

  4.Търсете зеленото катинарче!

  Търсете зеленото катинарче!

  СЪВЕТВАМЕ ВИ ПРИ ПЛАЩАНЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ САМО БЕЗОПАСНИ САЙТОВЕ!

  Търсете зеленото катинарче!

  Вече може лесно да се провери, дали в адресното поле линкът започва с https://. Също така, преди тези символи трябва да има зелено катинарче или ключе. Ако го виждате, значи сайтът разполага с авторизация. Това гарантира, че зад въпросния сайт наистина стои фирмата, от която желаете да пазарувате.

  СЛЕД ВСЯКО ПЛАЩАНЕ Е ДОБРЕ ДА ПРОВЕРИТЕ БАЛАНСЪТ НА БАНКОВАТА СИ КАРТА,

  за да можете да реагирате веднага на евентуална грешка в трансакцията или грешно преведена сума.

  Внимание! Никога не ползвайте поверителни данни (банкова информация, данни от банкова карта, ЕГН И т.н.) в сайтове, където няма зелено катинарче на сигурност. В този случай има риск да ги получи не този, който трябва!

  5.Пазарувайте онлайн само през безопасна интернет мрежа!

  Пазарувайте онлайн само през безопасна интернет мрежа!

  Пазарувайте онлайн само през безопасна интернет мрежа!

  Важно е да разберете, че при използване на публична Wi-Fi мрежа (пр. нет кафене или ресторант), информацията преминава без криптиране, т.е. всеки може да проследи данните между компютъра Ви и Wi-Fi точката за достъп. Това е много рисковано, затова

  НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ БАНКИРАНЕ ИЛИ ПАЗАРУВАНЕ ПО ИНТЕРНЕТ ОТ ПУБЛИЧНИ ИНТЕРНЕТ МРЕЖИ.

  При домашна Wi-Fi връзка, не забравяйте да поставите защитна парола на рутера! Ако злонамерени лица достигнат рутера Ви, с това могат да променят настройките му и лесно да проследят Вашите действия онлайн!

  6.Актуализирайте софтуера на устройствата!

  Актуализирайте софтуера на устройствата!

  Актуализирайте софтуера на устройствата!

  ВЗЕМЕТЕ НУЖНИТЕ МЕРКИ, ЗА ДА ИМАТ ВАШИТЕ УСТРОЙСТВА ПОСЛЕДНИТЕ АКТУАЛИЗАЦИИ НА ПРОГРАМИТЕ И ОСОБЕНО ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА!

  С това избягвате риска от недоброжелатели, стремящи се към личните Ви данни, които използват пробиви в сигурността на системите. Поставете антивирусна програма на компютъра и смартфона си, за да минимализирате заплахите по интернет.

  Внимание! Ако при регистрация за дадена онлайн поръчка, от Вас изискват странични данни, които не са свързани с поръчката, по-добре прекъснете процеса и стартирайте антивирусна проверка на цялата система.

  7.Пазете данните си поверително!

  Пазете данните си поверително!

  Пазете данните си поверително!

  Повечето електронни магазини изискват регистрация при поръчка.

  ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ВИНАГИ РАЗЛИЧНА ПАРОЛА, КОЯТО НЕ ВАЖИ ЗА ДРУГАДЕ.

  За паролата използвайте поне от 10 символа, включете малки и големи букви, цифри и/или други знаци. Внимавайте тя да не съдържа лични данни и да не може да се отгатне лесно.

 • 2.ПРЕДИ ДА ПОРЪЧАТЕ...

  Макар да е изкушение да напълните бързо виртуалната кошница, по-спокойно с мишката! Да видим, за какво да внимаваме...


  8.Отделете време да разгледате условията за ползване!

  Отделете време да разгледате условията за ползване!

  Отделете време да разгледате условията за ползване!

  За никога не е приятно да чете ред по ред сухия правен текст на договорните условия, но във всички случаи си струва да разгледате какво се очаква от сайта по отношение на пазаруване и управлението на Вашите данни.

  УСЛОВИЯТА ЗА ПОЛЗВАНЕ ДАВАТ ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА РЕДА НА ПОРЪЧКА, НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ, ПРИЕМАНЕ НА ОПЛАКВАНЕ, ГАРАНЦИОННИ УСЛОВИЯ И ДРУГИ ПРАВНИ РАЗПОРЕДБИ СВЪРЗАНИ С ТЯХ.

  Някои магазини възстановяват пълната сума при отказ, докато други прилагат различни такси за връщане или предлагат единствено замяна на покупката с друга на същата стойност. При пазаруване онлайн са приложими условията за ползване, валидни към датата на покупката, затова си струва да запазите текста на устройството си, за да може при нужда да се позовете.

  Тъй като администраторът на сайта няма задължение да уведомява за евентуални промени в условията, добре е да ги разгледате и след поръчката.

  Преди да направите поръчка е необходимо непременно да приемете тези условия, затова ако успеете да поръчате без тази стъпка, вероятно фирмата собственик е в законово нарушение.

  9.Осведомете се за качествата на избрания продукт!

  Осведомете се за качествата на избрания продукт!

  Осведомете се за качествата на избрания продукт!

  Преди покупка на дадена стока, прочетете внимателно описанието, публикувано в сайта - наистина ли продуктът има всички качества, поради които сте избрали точно него?

  Убедете се, че снимките не са само общи илюстрации.Обърнете внимание на аксесоарите, ако купувате комплект - наистина ли в офертата са включени всички?

  Можете също да зададете въпрос по имейл или телефон, за да изясните всички важни детайли.

  10.Проверявайте цените!

  Проверявайте цените!

  Проверявайте цените!

  Ниската цена не казва всичко, вижте какво стои зад офертата! При онлайн пазаруване, цената в много случаи е решаваща, но

  НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ РАЗНОСКИ, КАТО ТАКСА ЗА ДОСТАВКА, ТАКСИ ЗА ПРАЗНИЧНА ОПАКОВКА, ЗА СПЕЦИАЛНИ КУРИЕРСКИ УСЛУГИ, ПЛАЩАНЕ С КАРТА НА МЯСТО и т.н.!

  За някои от тези разходи може да се информирате и на Pazaruvaj! (https://www.pazaruvaj.com/static/informaciq-za-dostavka.html) Услугите ни дават възможност да спестите време и усилия при съпоставянето на оферти от многобройни онлайн магазини.

  След като откриете атрактивен продукт в каталога чрез ценовата диаграма може да прегледате промяната в цената на продукта от момента на предлагането, както и да изберете стойност, при достигане на която да Ви изпратим напомняне директно на имейл адреса!

  11.Четете клиентски мнения!

  Четете клиентски мнения!

  Четете клиентски мнения!

  Многобройни клиенски коментари Ви съдействат да вземете правилното решение още преди покупка.

  ОТ ТЕЗИ МНЕНИЯ МОЖЕТЕ ДА НАУЧИТЕ МНОГО ЗА КАЧЕСТВОТО НА ПРОДУКТА, ДАЛИ СИ СТРУВА, КАКВИ ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ СА ЗАБЕЛЯЗАЛИ КЛИЕНТИТЕ - ВСЕ ПОЛЕЗНИ ДЕТАЙЛИ, КОИТО САМО ОПИСАНИЕТО НА СТОКАТА НЯМА ДА ВИ ДАДЕ!

  Откъдето и да поръчвате, винаги е препоръчително да разгледате и мненията за магазина преди това. Това можете да направите в свързани с темата форуми, в сайтове сравняващи цени, Facebook и др.

  12.Освен цената на стоката също са важни и свързаните разноски!

  Освен цената на стоката също са важни и свързаните разноски!

  Освен цената на стоката също са важни и свързаните разноски!

  Търговците са длъжни по недвусмислен начин да Ви информират за крайната цена на стоката, както и прилежащите разноски по доставката и други такси, ако има такива. За доставка в чужбина разходите могат да нарастват разбираемо.

  АКО ТЪРГОВЕЦЪТ ПРЕДЛАГА ПРЕМИУМ УСЛУГИ - ПРИМЕРНО ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА ИЛИ ЕКСКЛУЗИВНА ОПАКОВКА, ТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ТАКСУВАНИ САМО АКО ИЗРИЧНО СТЕ ГИ ПОРЪЧАЛИ.

  Сайтовете не могат да предполагат Вашето съгласие чрез предварително обозначени чекбоксове. Ако са Ви начислили по-голяма сума, използвайки такава практика, имате право на обезщетение.

  Важно е да се осведомите за точния размер на таксата доставка, тъй кто много електронни магазини с ниски цени таксуват висока стойност за доставка.

  13.Запознайте се с условията за сключване на договор!

  Запознайте се с условията за сключване на договор!

  Запознайте се с условията за сключване на договор!

  При онлайн пазаруване договорът се счита за сключен, ако до 48 часа след поръчка, магазинът изпрати потвърждение за това на клиента, включвайки подробни данни за стоката и нейната крайна цена.

  ДОГОВОРЪТ СЕ СЧИТА ЗА СКЛЮЧЕН, АКО ДО 48 ЧАСА СЛЕД ПОРЪЧКА МАГАЗИНЪТ ИЗПРАТИ ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗА ТОВА НА КЛИЕНТА

  включвайки подробни данни за стоката и нейната крайна цена.

  14.Проверете условията за време на доставка!

  Проверете условията за време на доставка!

  Преди покупка прегледайте условията за време на доставка от магазина.

  Проверете условията за време на доставка!

  Тези детайли се определят от магазина, в зависимост от складовата наличност и условията на куриерската фирма, с която работи. Това време може да варира според поръчания продукт - от няколко дни до цели седмици (пр. ако се наложи транспорт от чуждестранен склад).

  Преди поръчка, винаги преценявайте колко сте склонни да чакате за пристигането на стоката. Ако доставката закъснее значително спрямо заявения срок от търговеца, може да се обърнете към комисията за защита на клиента поради заблуждаваща търговска практика.

  В празнични периоди времето за доставка обявено от магазините може да се удължи с дни, поради голямото натоварване, но също бъдете готови за неочаквано изчерпване на обявените наличности.

  15.Вижте декларацията за обработка на данни!

  Обработка на данни

  Обработка на данни

  В процеса на поръчката магазините са длъжни да предоставят информация за обработваните клиентски данни.

  ЗА РАБОТАТА С ДАННИ СА В СИЛА СТРОГИ ЗАКОНИ ОТ СТРАНА НА ЕС И БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ ЕЛЕКТРОННИ МАГАЗИНИ СА ДЛЪЖНИ ДА ГИ СПАЗВАТ.

  Обикновено правилата за обработка на данни са отделно формулирани от общите договорни условия като е добре да се запознаете и с тях, за да сте наясно какво точно запазва магазинът от данните Ви след регистрация, колко време ги пази, на кого може да ги предоставя и т.н. Разбираемо е, че никой не очаква досадни бюлетини или телефонни обаждания с години след направена еднократна трансакция, поради факта, че данните са попаднали в неупълномощени лица.

  Също свързани с обработката на данни са т.нар. бисквитки (Cookies), използвани от фирмените уебсайтове.Тези файлове съдържат информация за действията Ви - пр. логин в профил, като дори записват IP адреса на компютъра. Тези данни се използват при оптимизирането на сайтовете и рекламните кампании впоследствие.

  НАДЕЖДНИТЕ ФИРМИ ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ПИСМЕНО, ЧЕ ИЗПОЛЗВАТ БИСКВИТКИ НА САЙТА

  и дават възможност на потребителя да даде изрично съгласие за това.

  Тези бисквитки могат да се прилагат и без да има предупреждение, но от етични съображения се очаква от компаниите да поискат това съгласие предварително.

  След като се уверим, че от административна гледна точка сайтът е изряден, можем да проследим и оставените клиентски коментари за повече информация.

  16.Пазарувайте от проверените коректни магазини!

  Пазарувайте от проверените коректни магазини!

  Пазарувайте от проверените коректни магазини!

  Докато оглеждате магазините онлайн, стремете се да пазарувате от такива, представящи надеждни сертификационни стикери, емблеми и отличия за качество, професионални грамоти и др.

  https://www.pazaruvaj.com/static/programa-korekten-magazin.html

  Това отличие дава сигнал, че в тази фирма клиентите намират надеждно, коректно обслужване.

  ВНИМАНИЕ! НЕ ВИНАГИ ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ ЕМБЛЕМИ, ПОКАЗАНИ НА ДАДЕН САЙТ СА ОБВЪРЗАНИ С ИНСТИТУЦИЯ СЕРТИФИЦИРАЩА КАЧЕСТВО, ЗАТОВА БЪДЕТЕ НАЩРЕК И ПРОВЕРЯВАЙТЕ ПРОИЗХОДА НА ОТЛИЧИЯТА!

 • 3.ПОРЪЧКАТА Е ПРИЕТА! А СЕГА?

  Една от разликите при пазаруване онлайн е, че човек не получава веднага закупената стока. Определено трябва да се чака, особено ако поръчвате покрай празниците. Дори е възможно междувременно да премислите.

  17.Проследявайте статуса на поръчката!

  Проследявайте статуса на поръчката!

  Преди да завършите поръчка,

  ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ СТЕ ЗАПИСАЛИ РЕАЛЕН И ПРАВИЛЕН ИМЕЙЛ АДРЕС!

  Проследявайте статуса на поръчката!

  Целта на това е търговецът да може да изпрати потвърждение на поръчката, по закон до 48 часа. Потвърждението е обикновено автоматично съобщение, включващо пълните данни на поръчката (име, количество, детайли за доставката, начин на плащане т.н.).

  Струва си да потърсите този имейл внимателно след поръчка, тъй като е възможно да бъде прехвърлен в Спам папката или филтриран като вид промоция.

  Запазете потвърдителния имейл до приключване на покупката, за да можете лесно да го ползвате за уточнение. В него ще намерите и номера на поръчката, който е от ключово значение при възникнал проблем впоследствие.

  18.Ако отказвате поръчка, постъпете така!

  Ако отказвате поръчка, постъпете така!

  Важно е да знаете, че при онлайн поръчки

  ДОГОВОРЪТ СЕ СЧИТА ЗА СКЛЮЧЕН, АКО МАГАЗИНЪТ ИЗПРАТИ ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗАТОВА В РАМКИТЕ НА 48 ЧАСА, КАТО В НЕГО СА ВКЛЮЧЕНИ ПОДРОБНИТЕ ПАРАМЕТРИ НА СТОКАТА И КРАЙНАТА ЦЕНА.

  Ако отказвате поръчка, постъпете така!

  Ако това не се случи, Вие можете да откажете поръчката. От важно значение е, че тези условия важат само за крайни потребители, затова ако сте заявили фактура като фирма, може да нямате това право.

  Понеже при пазаруване онлайн няма възможност за изпробване на стоката предварително,

  КЛИЕНТЪТ ИМА ПРАВОТО НА БЕЗУСЛОВНО ВРЪЩАНЕ НА СТОКАТА В РАМКИТЕ НА 14 ДНИ. В ТОЗИ СЛУЧАЙ ФИРМАТА-ПРОДАВАЧ Е ДЛЪЖНА ДА ИЗПЛАТИ ПЪЛНАТА СТОЙНОСТ НА ПОРЪЧКАТА,

  включително и цената на доставката до адреса на клиента, докато той заплаща единствено таксата за обратния път.

  Не е вярно, че може да върнете само неразпечатани продукти - тъй като отварянето е неминуемо за целите на проверката. Все пак не за всички типове стоки е възможно връщане по тези правила, но магазинът е длъжен да упомене конкретно условията за това.

  При отказ Вие трябва върнете стоката незабавно, но не по-късно от 14 дни след уведомлението за отказ, като за валидна се счита датата на изпращане по пощата, куриерски услуги тн.

  По тази причина, не е нужно стоката да пристигне в рамките на тези 14 дни при търговеца. При отказана стока, фирмата е длъжна да възстанови цената след получаване на върнатата стока или като докажете, че вече сте я изпратили.

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ЧЕ МАКАР ОБИКНОВЕНО ВИЕ ДА ПОКРИВАТЕ РАЗНОСКИТЕ ПО ОБРАТНОТО ПРАЩАНЕ

  някои фирми поемат тази задача, изпращайки специален куриер.

  Отказа можете да направите по телефон, по пощата (най-добре с обратна разписка), по имейл с еднозначно заявление, или по бланка формуляр, посочен в приложението на правителствената наредба. Ако такава е налична на сайта на търговеца, може да го направите и направо там. В такъв случай магазинът е длъжен незабавно да потвърди по имейл пристигането на заявката.

  За удобство при бъдещи рекламации, добре е да изпратите това потвърждение на основния имейл за клиенти.Естествено, ако магазинът разполага с търговски пункт или отдел за клиенти, можете да направите отказа и лично.

  Повече за начините на отказ на поръчка можете да прочете тук:

  https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_bg.htm
 • 4.НАЙ-ПОСЛЕ! ПОРЪЧКАТА ПРИСТИГА? ДАЛИ ВСИЧКО Е НАРЕД?

  В този момент човек е радостен, но не се отвличайте, защото до приемането е добре да останете бдителни!

  19.Оставете Ваш коментар!

  Оставете Ваш коментар!

  Оставете Ваш коментар!

  Вие също можете да упътите желаещите да пазаруват, като изпратите впечатлението си за дадена стока или показан магазин.

  ОЦЕНЯВАЙТЕ И КОМЕНТИРАЙТЕ, ДАЙТЕ ГЛАС НА МНЕНИЕТО СИ!

  Ако вече сте закупили продукт, отразете своята реценция и на сайт Pazaruvaj!

  20.Пратка от магазина приемайте по този начин!

  Пратка от магазина приемайте по този начин!

  Преди всичко, изключително важно е преди вземане на решение за поръчка да се запознаете с общите договорни условия, особено частта относно начините на доставка и приемане на пратката!

  Пратка от магазина приемайте по този начин!

  Ако сте избрали куриерска доставка, тогава отваряне на пакета с цел проверка преди приемане е възможна само ако търговската фирма има договорена такава опция с доставчика. В този случай, с подписа си клиентът удостоверява и ненарушеното състояние на стоката при приемане. В останалите случаи за това гарантира куриерската фирма. Относно опциите за последващи оплаквания е нужно да се запознаете с клаузите, описани в приемателната разписка.

  Ето защо при пристигане на куриер с пратка следва да попитате преди подписване, дали имате право да отворите пакета за проверка.Няма отделна разпоредба, задължаваща куриера да изчака отваряне на пакета. Дали ще го направи, зависи в голяма степен от договореностите с търговеца.

  Ако отворите пакета преди приемане, проверете внимателно дали няма следи от удар или скъсване по опаковката, а после и дали сте получили правилния продукт в изрядно състояние. Ако всичко е безупречно, може да подпишете. Но ако забележите каквато и да е нередност по опаковката или стоката, непременно трябва да го отразите писмено като в този случай може също да откажете приемането на пакета.

  Ако пък куриерът не е склонен да Ви предостави за проверка пакета преди приемане с разписка, тогава го огледайте външно и изискайте да запише, че по опаковката нямате претенции, но самия продукт не сте могли да проверите. След подписване не се бавете да отворите и огледате стоката, така по-лесно ще можете да претендирате, отколкото след изминали дни и седмици.

  Самото отваряне бихте могли да документирате с фотоапарат или видео, с това много ще облекчите доказването на проблема впоследствие.

  АКО УСТАНОВИТЕ НЕРЕДНОСТ, УВЕДОМЕТЕ НЕЗАБАВНО МАГАЗИНА ЗА ОТКАЗА НА ПОКУПКАТА И Я ИЗПРАТЕТЕ ОБРАТНО!

  Като правило, ако стоката е повредена при транспортиране, за това ще е отговорен този, който е причинил щетата. Но освен това е важно да знаете, че ако не се установи конкретен виновник за това, до момента на приемане на стоката от клиента за нейната цялост във всички случаи отговаря магазинът - независимо, че стоката е превозвана от пощенски или куриерска фирма, затова търговецът не може да отхвърли отговорността с мотива, че не той лично е извършил доставката. Това означава, че отговорността за ненарушеност се прехвърля върху клиента в момента на приемането. Затова е от ключово значение да проверите пакета преди приемане или ако това е невъзможно, да документирате процеса на отварянето му.

  21.Charge back – какво следва, ако получим повреден или непълно окомплектован продукт?

  Charge back – какво следва, ако получим повреден или непълно окомплектован продукт?

  Charge back – какво следва, ако получим повреден или непълно окомплектован продукт?

  Ако откриете някакъв проблем след онлайн покупка с банкова карта - неполучена или повредена стока, неточен модел, липса и т.н, Вие

  ИМАТЕ ПРАВО НА ПРОЦЕДУРА CHARGE BACK, ТОЕСТ ВРЪЩАНЕ НА СУМАТА (РЕКЛАМАЦИЯ).

  Опцията не е автоматична, за всеки случай има проверка на твърденията според документите на клиента, и след 2-3 месечен срок възстановяват сумите на правоимащите.

  В такъв случай съобщете на банката заявката си за спиране на трансакцията и те оттам ще начислят сумата върху сметката на продавача, с което ще си възвърнете парите.

  ПРИ CHARGE BACK ПРОЦЕДУРА НЯМАТЕ ЗАГУБА, ВЪЗНИКНАЛАТА 1-2% ТАКСА СЕ ПОКРИВА ОТ ПРОДАВАЧА.

  Ако магазинът продължи често да злоупотребява по такъв начин с клиентите си, банката има опцията да отнеме възможността за плащане с карта. Може да се види, че в този случай от коректност имат общ интерес както продавачът и клиентите му, така и банката.

  Ако предприемете тези действия до 30 дни след покупката, отказът става веднага, без нужда от потвърждение от търговската фирма. Charge back можете да заявите и след това - до 180 дни след поръчката - но тогава банката се свързва с търговеца с цел да му предостави възможност да докаже, дали е изпълнил надлежно поръчката.

  Внимание! Тези правила важат изключително за онлайн трансакциите, при които търговецът и клиентът му не са влезли във физически контакт по отношение на поръчката.

  22.Запазете квитанцията, получена при покупката

  Запазете квитанцията, получена при покупката

  Запазете квитанцията, получена при покупката

  Винаги запазвайте документите, получени след покупката - касови бележки, фактури, гаранционни карти.

  ЧРЕЗ ТЯХ МОЖЕТЕ ДА ЗАЯВИТЕ РЕКЛАМАЦИЯ ВПОСЛЕДСТВИЕ, НО ТЪРГОВЕЦЪТ Е ДЛЪЖЕН ДА Я УВАЖИ САМО СЛЕД КАТО ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ ПАЗАРУВАЛИ ОТ НЕГО.

  Проверявайте също и посочените в квитанциите цени и количества!

 • 5.ПОМОГНЕТЕ, НЕЩО НЕ Е НАРЕД!

  Всички биха се радвали, ако нещата са безпроблемни, но понякога се получават спънки. Разбира се, няма защо да се отчайвате, понеже в повечето случаи има решение!

  23.Ако имате оплакване, потърсете помощ!

  Ако имате оплакване, потърсете помощ!

  Ако имате оплакване, потърсете помощ!

  Можете да се обърнете към Комисията за защита на потребителите оттук: https://www.kzp.bg/podavane-na-zhalba

  24.Опознайте форумите за уреждане на спорове!

  Опознайте форумите за уреждане на спорове!

  I. НЕФОРМАЛНО РАЗРЕШАВАНЕ НА СПОР

  Опознайте форумите за уреждане на спорове!

  Първоначално се свържете с клиентската служба по телефон, имейл или пощенски път (препоръчваме с обратна разписка). Тези данни са посочени обикновено на сайта на търговеца.

  След това магазинът има на разположение 30 дни за отговор като трябва да се обоснове, доколкото не намира рекламацията за основателна.

  ВНИМАНИЕ! ВИНАГИ ИЗПРАЩАЙТЕ РЕКЛАМАЦИЯТА СИ И В ПИСМЕН ВАРИАНТ, ЗА ДА БЪДЕ ТЯ НЕОСПОРИМА И В БЪДЕЩЕ.

  Съобщете, ако има нарушение на европейски и/или регионални разпоредби и помолете за съдействите. Добре е рекламацията Ви да бъде обоснована с документи - фактура, текст на договор.

  Ако магазинът има обявен офис, може да подадете рекламация директно там. Тогава продавачът е длъжен да провери въпроса веднага, а ако не може да го направи, трябва да състави протокол и да реагира надлежно в срок от 30 дни.

  При отхвърляне на рекламацията, търговецът е задължен да посочи на клиента начините за последващо правно уреждане, евентуално към кои институции може да отправи въпроса си за разглеждане.


  II. ИЗВЪНСЪДЕБНО РЕШАВАНЕ НА СПОРОВЕ

  Можете да ползвате този алтернативен метод, за да избегнете завеждане на съдебно дело. Имате множество извънсъдебни опции, органи и институции специализирани в това - посредничество, помиряване, арбитраж, омбудсман, комисия по жалбите.

  Повече за органите, предлагащи извънсъдебно решаване на спорове четете тук: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/?event=main.adr.show2&lng=BG

  Ако сте направили поръчката онлайн, можете да ползвате и платформата за онлайн решаване на спорове: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=BG


  III. ОТПРАВЯНЕ НА СЪДЕБЕН ИСК

  Ако считате, че правата Ви в Европейския съюз са нарушени, и бихте искали да подадете официална жалба в съда, имате право на безпристрастна и независима правна процедура, публично и в целесъобразни срокове, като ползвате услугите на адвокат във Ваша защита.

  Вие имате право жалбата да бъде разгледана във Вашата държава, дори и регистрацията на търговеца да е в чужбина, доколкото фирмата извършва търговска или специализирана дейност в страната или в отношение със страната.

  25.При поръчки от чужбина направете тези проверки!

  При поръчки от чужбина направете тези проверки!

  Когато пазарувате от чужбина се препоръчва да прегледате приложимите данъчни и митнически разпоредби.

  При поръчки от чужбина направете тези проверки!

  Има смисъл, защото доставените стоки влизат с различен статут, когато идват от рамките на европейската общност и когато са доставени от трети страни

  Във втория случай, при поръчка извън Европейския съюз, стоките подлежат на ДДС облагане и обмитяване.Вносът на стоки от трети страни във всички случаи подлежи на митническа проверка.

  Не се учудвайте, ако вместо очакваната доставка получите уведомление да декларирате съдържанието и стойността на пратката. За извършване на митническите процедури не е наложително да се явите лично, също и плащането на митото не го изисква. Вече е практика, отговорната служба да поеме тези задачи, и да добави възникналите налози към таксата за услугата, платима при получаване на пратката.

  Не е нужно обаче да плащате винаги мито, тъй като до определени стойности стоките са освободени от вносно мито. Според разпоредбите в сила, до 150 Евро или при конвертирана сума до 300 лв, за пратката не трябва да се плаща мито, но трябва да се заплати ДДС в размер на 20%. Над тези стойности се прилагат всички такси по закон за внос на стоки от трети страни. Изключение представляват стоките съдържащи алкохол (пр. парфюми, одеколони), както и тютюневите изделия - за тях обмитяването е задължително във всички случаи.

  Допълнителна информация на сайта на митническата служба: https://customs.bg/wps/portal/

  26.При рекламации към чуждестранни фирми търсете съдействие от Европейския потребителски център!

  При рекламации към чуждестранни фирми търсете съдействие от Европейския потребителски център!

  При рекламации към чуждестранни фирми търсете съдействие от Европейския потребителски център!

  Онлайн решаване на спорове при онлайн покупки: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=BG

  27.Осведомете се, какво точно предвижда гаранцията!

  Осведомете се, какво точно предвижда гаранцията!

  Гаранционните права се отнасят за стоките закупени онлайн по същия начин, както ако са закупени в обикновен магазин.

  Осведомете се, какво точно предвижда гаранцията!

  Важно е да отбележите, че когато закупувате даден продукт, по отношение на сделката влизате в договорни отношения с търговеца, затова при неизправност с продукта при всички случаи следва да се обърнете към фирмата, откъдето сте го купили. Ако от магазина Ви посъветват да се обърнете с рекламацията към специализиран сервиз или производител, Вие не сте длъжни да се съобразявате с това, тъй като по договор фирмата търговец носи гаранционната отговорност.

  По силата на единната директива 1999/44/EK, валидна във всички европейски страни-членки, потребителите имат право да предявят гаранционна заявка до 2 години от датата на закупуване на стоката.

 • +1.СЛЕД КАТО ВСИЧКО Е МИНАЛО ДОБРЕ

  След като всичко мине добре

  След като всичко мине добре

  Макар че има доста стъпки при онлайн пазаруване, най-често това работи безпроблемно.

  Очевидно търговците и клиентите им имат взаимна изгода покупката да протече гладко. Освен това, има много правила, които електронните магазини трябва да съблюдават, и няма как да оцелеят дълго без да ги спазват.

  ЗАТОВА, АКО ВИЖДАТЕ ПУБЛИКУВАНИ НЕОБХОДИМИТЕ ИНФОРМАЦИИ, МОЖЕТЕ УВЕРЕНО ДА ПАЗАРУВАТЕ!