Как да си купите охладител за вино?

Тайната на доброто вино се крие наред с останалото и в неговото съхранение. Ако нямате собствена винена изба, охладителят за вино ще бъде идеален избор за Вас. Този уред постепенно се превръща в обичайна част от съвременните домакинства, тъй като броят на любителите на виното расте, а цената е по-достъпна, отколкото си мислите.Ако обичате вино, може би вече сте помислили да си купите охладител за вино. Това може да бъде интелигентно решение, тъй като е чудесен начин да съхранявате всички видове вино при правилната температура, осигурявайки правилното узряване и точен вкусов профил.За тези, които обичат да организират партита, охладителят за вино прави по-удобно съхранението и сервирането на вина. Независимо дали сте утвърден колекционер или просто искате да съхранявате правилно няколко бутилки вино, охладителите могат да дадат решението.

Тайната на доброто вино се крие наред с останалото и в неговото съхранение. Ако нямате собствена винена изба, охладителят за вино ще бъде идеален избор за Вас. Този уред постепенно се превръща в обичайна част от съвременните домакинства, тъй като броят на любителите на виното расте, а цената е по-достъпна, отколкото си мислите.Ако обичате вино, може би вече сте помислили да си купите охладител за вино. Това може да бъде интелигентно решение, тъй като е чудесен начин да съхранявате всички видове вино при правилната температура, осигурявайки правилното узряване и точен вкусов профил.За тези, които обичат да организират партита, охладителят за вино прави по-удобно съхранението и сервирането на вина. Независимо дали сте утвърден колекционер или просто искате да съхранявате правилно няколко бутилки вино, охладителите могат да дадат решението.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

 • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

 • Колко струва един охладител за вино и какви параметри има всеки модел?

 • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, вида и капацитета?

 • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

 • Какви превантивни функции за безопасност може да има охладителят за вино?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете охладителя, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв охладител за вино искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов продукт. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият охладител за вино непременно трябва да притежава. Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Охладител за вино и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Преди да започнете да преценяте шума на охладителя, размерите или температурата, помислете за следното. Моделът за домашна или професионална употреба ще бъде ползван? Свободностоящ или вграден модел предпочитате? Вертикално или хоризонтално искате ли да съхранявате бутилките? Държите ли на дизайна или просто се нуждаете от функционалност? След като отговорите на тези въпроси, всъщност можете да разберете точно какъв тип охладител за вино търсите.

Най-важните аспекти

Можете да намерите по-малки и даже по-големи охладители за вино от 160 литра за по-малко от 800 лв. Те имат по-опростен дизайн и по-малко пространство, но могат да поддържат вината при правилната температура, за да гарантират приятното вкусово изживяване. Те спестяват място с размерите си, изглеждат красиво и естетично, затова не е нужно да ги скривате, дори може да им отделите централно място в кухнята.

Между 800 и 3500 лв можете да намерите по-високи и по-специализирани охладители за вино. Повечето имат по-ниско ниво на шум, така че употребата им е удобна, дори ако имат по-централно разположение. Броят на бутилките, които могат да се поставят в тях, също е повече, както и капацитетът на хладилниците. Повечето от тях могат да бъдат настроени с няколко охлаждащи зони, така че бихте могли да охлаждате различни вина до правилната температура, било то розе, бяло или червено. Разгледайте охладителите за вино от Snaige, Klarstein и други марки.

Над 3500 лв можете да намерите вградени и свободностоящи охладители за вино. Тези машини вече са оборудвани с няколко функции за удобство и безопасност, като аларма за врата, която издава звуков сигнал, когато вратата е отворена за повече от 60 секунди, за да предотврати излагането на вината на неподходяща температура. Повечето охладители за вино също имат заключване за деца, за да не може уредът случайно да бъде изключен. Тези охладители за вино имат повече от три охладителни зони, за да поддържат няколко вида вино при правилната температура. Могат дори да имат и филтър от активен въглен, който се грижи за качеството на вината, като филтрира миризмите в охлаждащата среда, което може да доведе до влошаване на вината.

Ако търсите охладител, но пиете вино само от време на време и досега е било достатъчно да държите няколко бутилки в хладилника си, стандартен модел за 8-10 бутилки може да е подходящ за Вас без никакви други специални функции. Ако обаче харесвате идеално охладено вино, трябва да се насочите към по-сложни модели. Те предлагат няколко зони за охлаждане в зависимост от вида вино (червено, бяло, розе, шампанско) и имат капацитет от десетки бутилки.

По-професионалните модели често работят като хладилни витрини. Можете да ги използвате за съхранение на десерти, торти или сандвичи, които трябва да са студени по време на съхранение, но в същото време искате клиентите Ви да видят продуктите.

С вграден охладител за вино няма нужда да се занимавате с цвят или материал - трябва да се има предвид само неговата лицева страна и функции. Ако изберете свободностоящ модел, следва да помислите и за повърхността, цвета и изработката. Но имайте предвид, че един свободностоящ уред ще се нуждае от място около него, точно като и хладилникът.

Вграден охладител за вино

Вградените охладители за вино бавно се превръщат в част от всяка модерна кухня. Ако планирате ремонт или искате да оборудвате нова кухня, не забравяйте да помислите за тази опция.

 • Може да се монтира директно в кухнята, кухненски остров, бар или стена

 • При вградения охладител за вино трябва да се занимавате по-малко с цвета или оформлението, тъй като се вижда само вратата

 • Обърнете специално внимание на размерите при избора, всеки модел трябва да включва план с необходимите размери за монтаж и функциите на охладителя за вино

 • Имат модерен, изчистен дизайн, който не разваля линиите на кухнята и целия интериор

Свободностоящ охладител за вино

Голямото предимство на свободностоящия охладител за вино е, че можете да го премествате от една стая в друга според нуждите си.

 • Подходящ и като отделен елемент в помещението (дневна, кабинет, хол и др.)

 • Широка гама от модели и размери

 • В допълнение към външния вид и размера трябва да се внимава и при избора на оформление и цвят

 • Както при другите свободностоящи уреди, нуждата от пространство около уреда важи и за охладителите за вино

 • Ако искате да поставите охладителя за вино в дневната, обърнете специално внимание на шума и осветлението на охладителя за вино, което може да бъде неприятно дразнещо, примерно при гледане на телевизия.

Вътрешно оборудване и оформление

Всеки охладител за вино или хладилна витрина има рафтове - изработени от дърво или метал. Въпреки че дървесината помага малко по-добре за поддържането на вътрешния климат и влажността, разликата е толкова малка, че дори професионалистът често не знае това. Най-често използваната качествена бамбукова дървесина е здрава, издръжлива и лесна за поддръжка.

Рафтовете могат да бъдат подредени по начин, че всяка бутилка да лежи или да стои вътре в тях. Съответно интериорът е разделен на няколко охлаждащи зони с различни температури. Ако искате да придадете на Вашите вина индивидуална температура, множеството зони за охлаждане са подходящ избор за Вас.

Самият охладител за вино почти винаги е изработен от метал (ламарина) или пластмаса. Вратата е изработена от стъкло с различна затъмненост или е снабдена с филм против UV лъчение.

Можете лесно да разпознаете качествената изработка, например, когато всяка сглобка е прецизна, механизмът на вратата е надежден и солиден, а звукът при затваряне е приятно приглушен. Винтове или остри ръбове не се издават отникъде и уредът прави приятно впечатление с масивността си.

Когато става въпрос за свободно стоящи модели, можете да избирате между светъл и черен метал, изчистени линии или хромирани аксесоари. Друг вариант е имитация на дърво, което придава на охладителя за вино античен вид.

Вратите могат да бъдат изработени от прозрачно или потъмнено стъкло, а вътрешното осветление предлага повече цветове в някои случаи.

Други важни параметри

Шумът е един от най-важните параметри, особено когато охладителят за вино е в хола или кухнята. Излъчваният шум е между 25 и 50 dB. Устройствата с термоелектрическа клетка са по-тихи от компресорната версия.

От 1 март 2021 г. се променят класификациите на енергийния клас, определени от Европейския съюз. Това се отразява наред с други неща във факта, че енергийните класове, показани на енергийните етикети, вече не отговарят на посочените по-рано стойности. Новите енергийни класове варират от A до G, така че трябва да имате предвид това, когато купувате нов продукт.

Климатичната оценка просто Ви казва за какви външни температури е проектиран охладителят за вино. Можете да очаквате 100% функционалност, идеално охлаждане и консумация само ако следвате препоръките на производителя. Например, когато е посочен диапазонът на климатичния клас SN-N, уредът може да работи при температури между 10 и 32 ° C.

Подразделение на климатични класове

Климатиен клас

Име на класа

Температурен диапазон на околната среда

SN

Извънреден

10–32 ° C

N

Нормален

16–32 ° C

ST

Субтропичен

18–38 ° C

T

Тропичен

18–43 ° C

Разбира се, това зависи колко бутилки смятате да поставите в охладителя за вино. По-малките охладители за вино са с капацитет от 30 до 40 литра, по-големите могат да поберат повече от 600 литра. Някои производители също така определят капацитета въз основа на максималния брой бутилки. Ако търсите конкретни размери, дълбочината обикновено е 45-50 см както при стандартните домакински уреди. Ширината е с 15 см повече, а височината най-често е между 50 см и 1,8 метра.

Най-малките охладители за вино тежат приблизително 10 кг, а по-големите могат да са повече от 100 кг. Имайте това предвид, когато купувате определен вид, особено ако го купувате за дома си.

Необходима е идеална температура за съхранение на всички напитки. Това е една от причините, поради които винаги е по-добре да имате няколко охладителни зони в охладителя за вино или витрината. Но можете да срещнете и прости еднозонови модели - те имат равномерни температури в целия интериор.

Колко зони може да има един охладител за вино?

Моделите с две зони днес са повече или по-малко стандартни. Интериорът е разделен на две зони, в които можете да задавате различни температури за различните видове вина. Многозоновите модели са идеални за съхранение на охладено червено, бяло, шампанско и пенливо вино. Всеки изисква определена температура. Беззоновите охладители за вино и витрините са технологично интересни - горната част е с най-висока температура, която намалява надолу. Например, можете да съхранявате червено вино отгоре и шампанско отдолу.

Днес са налични два функционални режима. Единият е термодвойката. Машините, управлявани така са по-тихи, не генерират вибрации и са по-екологични за работа. Другият вариант са компресорните машини – предлагат по-ниска консумация на енергия и по-бързо охлаждане. Те обаче са по-шумни, така че местоположението на витрината или охладителя за вино трябва да бъде добре планирано.

Товароносимостта зависи основно от материала и закрепването на рафтовете. Можете обаче да очаквате натоварване от поне 15 килограма на рафт. Тя може да бъде два пъти повече в индустриалните охладители за вино и витрини.

Дисплей – Показва различни стойности, най-често вътрешната температура, настройките на зоната на охлаждане или влажността. По-напредналите модели може да имат вградени бутони към сензорния екран.

Осветление – светодиоди, които осветяват интериора – точно като в хладилник. Благодарение на осветлението винаги можете лесно да намерите бутилката, която търсите.

Възможност за смяна на ориентацията на вратата - отново подобно на други кухненски уреди, като хладилника. При някои модели е възможно да промените отварянето отляво надясно или обратно. Това е полезно, ако смените позицията на охладителя за вино в апартамента или се премествате.

Термостат – основна функция, която поддържа вътрешната температура постоянна при температурата по Ваш избор.

Издърпващи се рафтове – практичен аксесоар, който особено ще оцените за по-малкия охладител за вино. Просто издърпайте рафта с всички бутилки и изберете една. Не е нужно да разглеждате дълго в тясно наблъскания интериор.

Антибактериална защита – ако Вашето устройство е оборудвано с тази функция, не трябва да се притеснявате за бактерии, които иначе биха се образували в студена среда. Активната съставка на вътрешните стени на охладителя за вино предотвратява размножаването и растежа на бактерии.

Изключително бързо охлаждане/суперохлаждане – някои охладители за вино стартират по-бавно и отнема известно време, за да достигнат желаната температура. Ако са оборудвани с тази функция, времето ще бъде значително намалено.

Сензорна лампа – с тази функция не е нужно да отваряте охладителя за вино, за да включите вътрешното осветление. Просто докоснете конкретен сензор или превключвател - най-често на дръжката.

Бутон за включване/изключване — по-простите модели се включват автоматично, когато са свързани към електрическата мрежа и се изключват само когато ги издърпате от контакта. Ако този метод не е подходящ за Вас, потърсете устройства с класически бутон за захранване.

Въглероден филтър – полезен аксесоар, ако смятате да съхранявате няколко бутилки вино в охладителя за дълго време. Това е така, защото въглеродният филтър може да елиминира всякакви неприятни миризми, които могат да се появят в интериора.

UV филтър – намира се в стъклената врата и предотвратява проникването на ултравиолетови лъчи вътре. В резултат на това Вашият охладител за вино може да създаде идеална среда за съхранение на качествени напитки.

Автоматично размразяване – значително опростява грижата за охладителя за вино или хладилната витрина. Предотвратява образуването на скреж или водни капчици в охладителя за вино.

Заключване за деца и заключване на вратата – прости системи, които предотвратяват отварянето на вратата. Тя може да бъде обикновено резе или ключалка, но винаги изпълнява своята функция.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Температура на съхранение на вино по сорт

Вината са разделени по цвят и температура на сервиране. Те имат различна идеална температура, при която ароматът и вкусът им се открояват най-добре. Ето защо, ако е възможно, изберете многозонов охладител за вино. По-долу ще намерите идеалната температура, при която да съхранявате всеки вид вино.

Тип вино

Препоръчителна температура

Тежки червени вина

15-18 ° C

По-леки и млади червени вина

12-15 ° C

Вино розе

10-13 ° C

Сухи бели вина

9-11 ° C

Сладки бели вина

8-12 ° C

Шампанско и пенливи вина

5-8 ° C

Бъдете внимателни

Правилно разположение

Ако се интересувате от вградена вариант, ситуацията е по-проста. Когато обаче мислите за закупуване на самостоятелно устройство, могат да възникнат усложнения. Не забравяйте да гарантирате отвеждането на топлината излизаща иззад уреда, и също да прибавите теглото на виното към теглото на уреда, когато искате да го поставите върху мебел или поставка. Разбира се, нищо не трябва да пречи на отворянето на вратата.

Самият охладител за вино трябва да се съхранява в помещения, където температурата не надвишава 22 ° C и не пада под 10 ° C. Това обаче е препоръка, която не винаги може да се спазва. Във винарската изба влажността трябва да бъде около 75% при конкретната температура. Ако е по-висока, има риск от растеж на мухъл, при ниска влажност коркът може да изсъхне.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме охладителите за вино, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалният за Вас охладител за вино, така че остава само да изберете магазина, от който искате да го закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

 • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

 • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтиния

 • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

 • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

 • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кой охладител за вино е най-подходящия за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!