BROS

BROS
Име на фирмата
СЕВЕРИНА - ЕООД
Основан през:
1991
Адрес:
София, Младост 1, ул."Никола Генадиев" 5-Б (Не е пункт за доставка)
Имейл:
Skype:
4.5
528
56
23
17
56
За фирмата
Фирма "BROS" е специализирана в продажбите на мобилни телефони, битова техника, както и последни технологични джаджи вече над 25 години. Компанията предлага мобилни апарати и техника за дома на място - налични в шоу-рума, както и Интернет търговия на най-добрите цени. Възможност за закупуване и на изплащане. Разнообразие от модели и цветове на мобилни апарати. Директен вносител на различни марки и производители. Експресна доставка за София и страната, гарантирано качество и произход на стоките, консултации и обслужване от квалифициран персонал. Гаранционен и извънгаранционен сервиз.
Услуги предлагани на страницата
Начин на плащане: При доставка
Банков превод
На изплащане
Начин на поръчване: Онлайн магазин
Телефон
Начин на доставка: Получаване в магазина
До адрес, по куриер
Получаване в офис на куриера
До адрес, с фирмена логистика
Мнения

Оставете своето мнение за магазин BROS!

1
         
2
3
4

С изпращането на мнението си Вие давате съгласие Online Comparison Shopping Kft. (H-1074 Budapest, Rákóczi út 70-72; нататък: Pazaruvaj.com) да запази Вашия имейл адрес в качеството на администратор на данни. Повече информация за обработката на данните вижте тук.

Изпрати мнение
МНЕНИЯ СПОРЕД ОЦЕНКАТА
Оценка
 
%
77.4 %
8.2 %
3.4 %
2.5 %
8.5 %
Всички коментари
клиентски коментари

Ниски цени и още по ниско обслужване. Жалко обслужване, жалки лелки които не могат да ти обеснят нищо и са готови всеки момент да се скарат с теб, защото им задаваш въпрос! Да не говорим, че да стигнеш до точната лелка да ти се накара, трябва да въртиш 5 номера, защото с въпроса "Поръчах си..... ?" се започва "Аз не знам, звъннете на...... " Тотално унищожение на нервите! Не си го причин

 
клиентски коментари

Поръчах проектор ЕРЅОN ЕН-ТW9400. Първо ми се обадиха че го няма и ще ми кажат цена, 5 дни никой не ме търси и след това ми обявяват цена с 1000 лв отгоре това е недопустимо. И ще сезирам институциите които отговарят за това най-лесно е да се пишат фалшиви цени по сайтовете и да се спами.

Източник: https: //brosbg. com/epson-eh-tw9400-product-16030/buy

 
клиентски коментари

Изключително некоректни търговци лъжат за часа на доставката не могат да се свържат с куриера
или някоя кифла беше забравила и се извиняваше с куриера.
Бягайте по далеч от тях

 

BROS (преди 4 месеца)

Здравейте,
Съжаляваме за неудобстовото, което сме Ви причинили, но нека не прекаляваме с черните краски по адрес на фирмата. Не смятаме, че закъснение от 1 час е толкова фатално, при положение, че сте получили безплатна доставка от нас. Забавяне по технически проблем невинаги е Некоректност... За фиксиран час има платена доставка, която от любезност "Кифлата" дори не е коментирала с Вас. И ние бихме "бягали от такива клиенти".

клиентски коментари

Не са ме разочаровали, отдавна съм клиент. Приветливи момичета.

 
клиентски коментари
 Обща оценка
 Време за доставка
 Прегледност на магазина
 Обслужване / комуникация

Доволен съм от доставката.

 
клиентски коментари

Бързи и коректни!

 
клиентски коментари
 Обща оценка
 Време за доставка
 Прегледност на магазина
 Обслужване / комуникация

Коректно отношение.

 
клиентски коментари

Техника за 750 лева ти я продават с китайски/австралийски стандарт щепсел.
Canon powershot sx740 hs.
Проверявайте обстойно какво получавате преди да плащате.

 

BROS (преди 10 месеца)

Много рядко, но би могло да се случи. Това не променя качеството на продукта, даже гарантира оригиналност на произхода му. Бихме добавили, че за съжаление понякога уреди с друга спецификация (за друга държава/континент), са с по-добро качество. Задължително Ви е даден преходник и не би следвало да имате проблем с включването към захранването.

клиентски коментари

Много атрактивни цени (Много други магазини само могат да завиждат, че Брос успяват да ги поддържат) ! Коректно и бързо обслужване. Доволен съм.

 
клиентски коментари

Поръчах уред, който дойде с кабел с китайски щепсел, непригоден за ползване в БГ. СЛучайно имах подобен шуко кабел, за да ползвам уреда.
От страна на магазина нямаше никакво разбиране и никакво желание за помощ.. ("аа така ли, ами ние обикновено ги отваряма".. "ами ще ви се обадим".. и т. н. )
В тази връзка не очаквам и помощ при евентуален гаранционен проблем.. Реших да купя от БГ в

 

BROS (преди 1 години)

Здравейте, имаме няколко офиса и не разбрахме какво сте закупили и кога? Може ли да се обадите за по-точна информация, за да видим как можем да решим Вашия проблем?