BROS

BROS
Име на фирмата
СЕВЕРИНА - ЕООД
Основан през:
1991
Адрес:
София, Младост 1, ул."Никола Генадиев" 5-Б (Не е пункт за доставка)
Имейл:
Skype:
Тел.:
02/943-53-23, 0889-88-6009, 0897-939-552
4.5
536
59
23
17
64
За фирмата
Фирма "BROS" е специализирана в продажбите на мобилни телефони, битова техника, както и последни технологични джаджи вече над 25 години. Компанията предлага мобилни апарати и техника за дома на място - налични в шоу-рума, както и Интернет търговия на най-добрите цени. Възможност за закупуване и на изплащане. Разнообразие от модели и цветове на мобилни апарати. Директен вносител на различни марки и производители. Експресна доставка за София и страната, гарантирано качество и произход на стоките, консултации и обслужване от квалифициран персонал. Гаранционен и извънгаранционен сервиз.
Услуги предлагани на страницата
Начин на плащане: При доставка
Банков превод
На изплащане
При получаване в магазина
С карта
Начин на поръчване: Онлайн магазин
Телефон
Имейл
Начин на доставка: Получаване в магазина
До адрес, по куриер
Получаване в офис на куриера
До адрес, с фирмена логистика
Мнения

Оставете своето мнение за магазин BROS!

1
         
2
3
4

С изпращането на мнението си Вие давате съгласие Online Comparison Shopping Kft. (H-1074 Budapest, Rákóczi út 70-72; нататък: Pazaruvaj.com) да запази Вашия имейл адрес в качеството на администратор на данни. Повече информация за обработката на данните вижте тук.

Изпрати мнение
МНЕНИЯ СПОРЕД ОЦЕНКАТА
Оценка
 
%
76.7 %
8.4 %
3.3 %
2.4 %
9.2 %
Всички коментари
клиентски коментари

Изчетох много мнения относно онлайн магазина преди да закупя. Негативните също
не бяха малко и бях скептичен към поръчката.

В крайна сметка искам да споделя моят опит:
Поръчах продукта през сайта в Събота, като предварително звъннах на телефона им и ми вдигнаха на секундата в почивния ден. Обадиха ми се още в Понеделник, за да ми потвърдят поръчката. Още Вторник получих прахосмука

 

BROS (преди 1 месеца)

Здравейте, г-н Христов,
Благодарим Ви за доверието и за споделеното мнение. Нека само леко си позволим да отбележим, че не "всички плюят", а по-скоро всички, които са решили, че са недоволни поради някаква причина, решават да пишат негативи за нас. Това е най-лесното. Приемаме ги с респект, но всъщност сме били винаги горди от хилядите доволни клиенти като вас, които имаме, но които рядко си позволяват да ни похвалят. Гледаме с разбиране на всички, самата покупка вече е доверие, дори и без да получаваме благодарностите, които ни гъделичкат и радват!
Поздрави и Успех!

клиентски коментари

Направих поръчка за чисто нов смартфон или поне аз си мислих, че е такъв... Първо, когато пристигна в офиса на куриера, нямаше преглед и тест. Телефонът на онлайн магазина даваше свободно. Отказах поръчката и го върнах. После пак ми го пратиха, вече с преглед, но тест не успях да направя, защото батерията беше паднала. Платих го на доверие. Оригиналната кутия беше издраскана. И за капак

 
клиентски коментари

Много некоректен търговец, изпраща дефектни продукти, и не иска подмяна или връшане на пари. Пише си някакви мними портоколи , че куповача е виновен. НЕ ПАЗАРУВАЙТЕ ОТ ТЯХ. 0899308940 М. МИРЧЕВА

 
клиентски коментари

Получих употребяван продукт - разопакован, изцапан, набързо събран и наблъскан в кутията (напъхани кабели, книжки, опаковки, смачкана кутия). Комуникацията с представител от магазина премина доста арогантно, на ниво селски битак, като не признаха своя грешка, даже и не се извиниха. Ден след кореспонденцията с тях, на имейла от който им бях писал започнах да получавам ежедневно стотици

 

BROS (преди 4 месеца)

Невероятно и смешно звучи всичко което сте написали, г-н "client на brosbg.com". Несериозно и от наша страна е, че се унижаваме да Ви отговаряме, ако въобще някога сте купували нещо от нас, но ще напишем следното:
1. Описан продукт като този не бихме си позволили да продадем, иначе не бихме работили толкова години с реални адреси и обекти.
2. Дори и да се е случило такова събитие, което описвате, имате пълното право да върнете продукта, който не сте харесали в законоустановения срок и да Ви бъде възстановена сумата или сменен продукта.
3. Комуникация като "арогантно, на ниво селски битак" няма как да допуснем, колкото и да сте се мъчили да предизвикате това.
4. Всеки малко по-компетентен в Web-пространството би Ви помогнал да разберете, че стотици имейли, след като сте комуникирали с нас, няма как да получавате. Моля проверете в какви "други" сайтове сте се регистрирали напоследък.
Поздрави!
Екипът на БРОС.

клиентски коментари

Некоректно отношение

 

BROS (преди 5 месеца)

Така и не разбрахме за какво става въпрос?!? По принцип "некоректността" има винаги поне 2 страни. Ако сте недоволен от нещо, имате право на много решения и изходи от ситуацията. Написано така, при наша молба да посочите нещо конкретно, за да помогнем, не можем да приемем написаното за сериозно!

клиентски коментари

Коректен магазин, що се отнася до закупуването и доставката.
Ние трябваше да позвъним за потвърждение.
Куриерите качиха фризера до етажа.

 

BROS (преди 6 месеца)

Благодарим Ви за доверието!
За малко да заслужим и 5-те звезди... :)

Джеймс Бонд

Не препоръчвам. Не коректен търговец! Когато ви се наложи да ползвате гаранция ще разберете, в какво сте се забъркали. Абсолютни измамници! !!

 

BROS (преди 6 месеца)

Г-н Бонд,
Радваме се, че сте наш клиент. Умишлено не сте дали информация относно уреда, за който сте недоволен, но ако сте ползвали същия, както управлявате Астон Мартин-а си, нищо чудно да Ви е била отхвърлена рекламацията от официалния сервиз. Ако с нещо можем да съдействаме, не е късно да ни се обадите.
Поздрави!

клиентски коментари

Отказ на ремонт на телефон с проблем, при който бяха унищожили касовата бележка, за да не може случая да се ескалира до КЗП.

 

BROS (преди 6 месеца)

Здравейте,
Приемаме шегата :)
Нямаме практика да задържаме или унищожаваме платежен документ. Валиден документ за гаранцията е Гаранционната Карта, с която бихте могли да сезирате КЗП, ако смятате, че са Ви нарушени правата.

клиентски коментари
 Обща оценка
 Време за доставка
 Прегледност на магазина
 Обслужване / комуникация

Препоръчвам

 
клиентски коментари

Поръчахме си фурна за вграждане , пристигна без проблеми . Всичко е точно и коректно! Благодаря ! Сега правим следващата поръчка !

 
Магазини

Магазини

BROS(физически магазин)
Адрес: 1784 София, Никола Генадиев 5Б
Карта » | Упътване до адрес »
Телефон: 0889886009
Работно време
понеделник 09:00 - 18:30
вторник 09:00 - 18:30
сряда 09:00 - 18:30
четвъртък 09:00 - 18:30
петък 09:00 - 18:30
събота 10:00 - 15:30
неделя Затворено
Карта
Карта
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Магазини
BROS
1784 София, Никола Генадиев 5Б