Ozone.bg

Ozone.bg
Име на фирмата
Озон Ентъртейнмънт АД
Основан през:
2008
Адрес:
1700 София, ул. "Акад. Борис Стефанов" 35, ет. 1, офис 30 (Не е пункт за доставка)
Имейл:
Тел.:
0700 20 696
4
26
1
0
1
9
За фирмата
Оzоnе.bg e онлайн магазин, в който можете да намерите всякакви продукти за забавления и свободно време. Ако имате свободен уикенд, без значение дали предпочитате да го прекарате с хубава книга, филм или нова интересна джаджа, Ozone.bg ще ви помогне да направите правилния избор, за да разнообразите максимално свободното си време.
Услуги предлагани на страницата
Начин на плащане: При доставка
Банков превод
EPay.bg
На изплащане
Начин на поръчване: Онлайн магазин
Начин на доставка: До адрес, по куриер
Получаване в офис на куриера
До адрес, с фирмена логистика
Мнения

Оставете своето мнение за магазин Ozone.bg!

1
         
2
3
4

С изпращането на мнението си Вие давате съгласие Online Comparison Shopping Kft. (H-1074 Budapest, Rákóczi út 70-72; нататък: Pazaruvaj.com) да запази Вашия имейл адрес в качеството на администратор на данни. Повече информация за обработката на данните вижте тук.

Изпрати мнение
МНЕНИЯ СПОРЕД ОЦЕНКАТА
Оценка
 
%
70.3 %
2.7 %
0.0 %
2.7 %
24.3 %
Всички коментари
клиентски коментари

Предлагат стоки, които са на промоция, а в действителност не са. Много лъжат. Не препоръчвам да пазарувате от тях. Пълни скамери и искат да ви вземат само парите!

 
клиентски коментари

Много съм доволен от бързата и коректна работа от страна на сайта!

 

Ozone.bg (преди 3 седмици)

Здравейте,
Благодарим Ви за доверието.

клиентски коментари

Много съм доволен! Бърза и безплатна (при над 20лв) доставка и ниска цена на закупения продукт!

 

Ozone.bg (преди 3 седмици)

Здравейте,
Благодарим Ви за доверието.

клиентски коментари

Редовен клиент съм на Ozone. bg повече от три години, или поне бях. Препоръчвах ги на свои приятели и познати, защото виждах един млад екип с желание за развитие. Разбира се, много често поръчката ми беше забавяна, обърквана, пращана на различни адреси от посочения, но някак си всички бяха позитивни и бях склонна да махна с ръка и да си кажа "е, случва се, все пак имат доброто желание д

 

Ozone.bg (преди 2 месеца)

Здравейте, Христина!
Казвам се Божидар Георгиев и съм мениджър на чат съпорта в Озон. Първо, отново поднасям извинения от името на екипа ни за забавянето, което се е случило с доставката на направената от Вас поръчка.
Щателно проверих цялата Ви кореспонденция с нас и смело мога да твърдя, че нивото ни на обслужване не е било ниско или дори близо до описаното от Вас тук.
Колегите винаги са се отнасяли с внимание и уважение към вас, като единствения път, в който ви е казано "Мисля, че при предишният чат Ви дадох отговор как да направите поръчка."
е направено, защото в рамките на половин час влизате с един и същи въпрос за втори път, без значение че още в първия са Ви дадени подробни инструкции как да поръчате с доставка до чужбина.
За съжаление, забавяне при доставката Ви наистина е имало и то заради грешка при обработката на две поръчки, една от които е била Вашата. Поръчките за чужбина са доста по-сложни за организация и проследяване, защото са намесени няколко различни куриерски фирми и процеси, различни от стандартната обработка на поръчка в сайта ни.
Това съвсем не означава, че не Ви ценим като клиент или не се стараем да Ви компенсираме - при налична временна промоция от 10% отстъпка при поръчка с Виза, сме Ви предложили код за отстъпка от 20% при ненамалени продукти, който
няма срок за използване. На това наше предложение Вие сте отговорила с искане да повишим категорията на акаунта Ви за отстъпки от базов на платинен, който се дава на клиенти с общ оборот от 5000+ лева.
Съвсем нормално е да не можем да Ви се предложи такова повишение на акаунта - то се случва автоматично и дори да е възможна ръчна промяна, тя съвсем не би била коректна спрямо потребилите на сайта
ни, които са достигнали статуса с направата на дадения брой поръчки.
В заключение, винаги имате свободата да пазарувате където смятате за най-удобно и изгодно, а ние като търговец можем единствено да продължаваме да създаваме атрактивни камапнии и отстъпки, в повечето случаи
далеч по-добри от всеки наш конкурент и придружени от подаръци и безплатна доставка за цяла България..

клиентски коментари

Поръчката беше направена доста бързо и също така беше изпълнена бързо! Продукта, който купих беше клавиатура Razer Blackwidow Elite (razer green switch). Всичко мина перфектно! Силно препоръчвам OZONE. BG : )

 

Ozone.bg (преди 3 месеца)

Здравейте,
Благодарим Ви за доверието.

клиентски коментари

Препоръчвам! Доволна съм от отношението, сроковете на доставка, цените, всичко!

 

Ozone.bg (преди 3 месеца)

Здравейте,
Благодарим Ви за доверието.

клиентски коментари

Това е онлайн магазина с най-доброто отношение на служителите, качество на продуктите и на доставката, от който съм пазарувал. Преди време имах проблем с гейминг мишка закупена от магазина и много бързо след като им я изпратих ми предложиха да ми я заменят с нова или да ми върнат парите.

 

Ozone.bg (преди 3 месеца)

Здравейте,
Благодарим Ви за доверието.

клиентски коментари

Имам поне 15 поръчки направени от Озон от книги до компютърни компоненти и периферия. Обслужването, доставката и комуникацията винаги са били на топ-ниво. Дребните душици от конкуренцията се спукват да цъкат минуси. : )

 

Ozone.bg (преди 3 месеца)

Здравейте,
Благодарим Ви за доверието.

клиентски коментари

Нов клиент съм на магазина, вчера пазарувах за първи път и имам отлични впечатления: онлайн поддръжката ми отговори бързо и ясно на запитването; цените са добри, а изпълнението на поръчката – много бързо; опаковането е сигурно, с цялата документация надлежно оформена. И не на последно място – уебсайтът е много добре организиран и комфортен за навигация. Благодаря и за подаръка! : )

 

Ozone.bg (преди 3 месеца)

Здравейте,
Благодарим Ви за доверието.

клиентски коментари

Никога повече няма да ползвам Ozone. bg! За втори път купувам от тях игра която не се стартира!
Първата игра беше LEGO MOVIE, която пристигна с използван код, а сега FIFA 19 , която не иска да се стартира! Не получих никакава помощ от въпросният търговец, като ми беше казано да се обърна към производителят на играта! Но ще си търса правата!

 

Ozone.bg (преди 3 месеца)

Здравейте.
Всички игри, които предлагаме, са фабрично опаковани, като ги доставяме в оригинален вид, в какъвто сме ги получили и от доставчик. Случвало се е и разработчици на игри да имат проблем с активирането на игрите, за което сме посъветвали да се потърси помощ от разработчика на играта, тъй като работата не кодовете не зависи от нас и трябва да се провери вътрешно от производителя. Също така ако е PC версия дадена игра, преди да направите поръчка трябва да се съобразите с нейните хардуерни изисквания, тъй като ако не разполагате с достатъчно мощен хардуер това ще бъде причината Ви за проблеми с пускането и играенето на дадена игра.